divendres, 26 de setembre del 2014

Inauguració de les exposicions del 2n Aplec de la Mariola.


Les dues exposicions s'inauguren la nit del divendres 26 a les 20:00, just una setmana abans del començament oficial de la segona edició d'aquesta trobada.

Paisatges del treball, de Pep Fuster
L'avantsala del 2n Aplec de la Mariola seran les dues exposicions gratuïtes programades durant els pròxims deu dies a Banyeres de Mariola.

La primera, amb el títol “Paisatges del treball”, és una proposta de recuperació dels valors estètics i col·lectius dels entorns del món del treball. Aquesta mostra fotogràfica de Pep Fuster, exposada per primera vegada a Banyeres, estarà ubicada a la cambra del Museu Valencià del Paper, dins el Parc Municipal Vil·la Rosario.

La segona, ubicada a la cèntrica sala de la Fundació Valor, és la mostra dels projectes de recuperació de dos entorns emblemàtics de Banyeres: el conjunt arquitectònic Molí Sol - Molí Pont i l'edifici de la fàbrica de l'Estació, dels banyerencs Isaac Montava i Carlos Francés, respectivament. Isaac proposa al seu projecte la creació del Parc Natural del Molins amb usos d'hostaleria, passejos, espais verds i la nova seu del Museu Valencià del Paper. El segon projecte va obtenir una menció als darrers Premis triennals d'Arquitectura del Col·legi Oficial d'Arquitectes de la Comunitat Valenciana. En aquesta ocasió Carlos destina l'espai que ocupava l'antic taller de l'estació ferroviària a un centre esportiu.

Paisatges del treball, de Pep Fuster
Sota el lema “Futur del patrimoni arquitectònic industrial”, durant el 2n Aplec de la Mariola, s'ha organitzat també la xarrada “El patrimoni intangible i la memòria col·lectiva de la indústria com a element necessari del futur dels pobles de la Mariola.” a càrrec de l'arqueòleg i historiador Gabriel Guillem. Així com una taula redona amb Isaac Montava pel seu projecte sobre la recuperació dels edificis dels molins paperers de Banyeres de Mariola; Pep Fuster pel seu treball des del Club d’Amics de la Unesco en la divulgació del patrimoni arquitectònic industrial alcoià i Maria José Martínez membre de Col·lectiu Saginosa i arxivera municipal, per les campanyes a favor de la recuperació del molí de paper d’Ibi.

Una de les activitats relacionades amb aquesta temàtica que més interés ha despertat és la Ruta dels Molins guiada per Miquel Àngel Terol i Isaac Montava, on cadascun mostrarà l'entorn segons la seua disciplina: la biologia i l'arquitectura.

Des de l'Assemblea dels Pobles de la Mariola, plataforma que organitza l'Aplec, declaren “estem molt agraïts i orgullosos de comptar amb tots aquests professionals, que amb les seues aportacions de segur ens faran reflexionar i obrir el debat sobre la situació i el futur de tot aquest patrimoni.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada