dimecres, 3 de setembre del 2014

L'APM presenta la programació completa i el manifest del 2n Aplec de la Mariola.

L’Assemblea dels Pobles de la Mariola ha publicat el programa d'activitats complet per al 2n Aplec de la Mariola i ha presentat el manifest d'enguany. La festa de presentació a Banyeres de Mariola serà el 12 de setembre.

A falta d'un mes per a la segona edició de la trobada, els seus organitzadors han presentat, a través del seu web i de les xarxes socials, totes les activitats culturals, xarrades, actuacions i exposicions que ompliran el cap de setmana del 3 i 4 d'octubre a Banyeres de Mariola al Parc Municipal Vil·la Rosario sota el lema “Futur del Patrimoni Arquitectònic Industrial”, amb una clara aposta per la qualitat i la coherència de continguts.

Xarrades al 1r Aplec de la Mariola. Foto: Paco Albero.
Per a tractar la temàtica d'enguany el dissabte al matí hi haurà la xarrada “El patrimoni intangible i la memòria col·lectiva de la indústria com a element necessari del futur dels pobles de la Mariola.” a càrrec de l'arqueòleg i historiador Gabriel Guillem. I a la vesprada hi haurà una taula redona amb Isaac Montava pel seu projecte sobre la recuperació dels edificis dels molins
Excursió del 1r Aplec de la Mariola. Foto: Noé Galiana.
paperers de Banyeres de Mariola; Pep Fuster pel seu treball des del Club d’Amics de la Unesco en la divulgació del patrimoni arquitectònic industrial alcoià; Maria José Martínez membre de Col·lectiu Saginosa i arxivera municipal, per les campanyes a favor de la recuperació del molí de paper d’Ibi; i Miguel del Rey pel seu treball de rehabilitació integral del barri medieval de Bocairent. Les
dues exposicions programades estaran obertes tota la setmana al Museu Valencià del Paper i a la Fundació Valor. La primera, amb el títol “Paisatges del treball”, és una proposta de recuperació dels valors estètics i col·lectius dels entorns del món del treball. La segona és la mostra dels projectes de recuperació del conjunt arquitectònic Molí Sol - Molí Pont i de l'edifici de la fàbrica de l'Estació, d'Isaac Montava i Carlos Francés, respectivament. L'alta activitat important en aquest sentit serà l'excursió guiada per la “Ruta dels molins” (antigues fàbriques) que hi ha per la ribera del tram alt del Vinalopó.

Un dels plats forts de la diada seran les “albaes” amb el reconegut “versaor” Josemi, acompanyat dels “cantaors” Toni Violí i Josep Apa, amb un dolçainer de renom com és Germán Estévez i el tabaleter Leandre Santonja.

L'accent musical a les nits el posaran grups de la nostra terra que en els últims mesos no han fet més que demostrar, concert rere concert, la gran qualitat dels seus treballs, com ara Arthur Caravan, Auxili, Badok, El Diluvi, Escala i Corda Dj, La Trocamba Matanusca i Smoking Soul's.

Així mateix, l'Assemblea dels Pobles de la Mariola ha fet públic el manifest del 2n Aplec on ens expliquen quins són els motius i objectius de la reivindicació d'enguany sobre el patrimoni arquitectònic industrial centenari dels nostres pobles que ara mateix es troba estat ruïnós. Remarquen que “cal obrir el debat per tal de reflexionar i decidir com a societat què fer amb aquests símbols del nostre passat recent i que tant ens defineixen, sent un punt d’inflexió per a la recuperació d’aquest patrimoni”. I conclouen amb “l'aposta ferma per un futur sostenible per als nostres pobles com a única eixida a la crisi actual.” El manifest es pot consultar en línia a la seua web, on hi ha un formulari per a recollir les adhesions dels particulars i associacions interessats.

Acte de presentació a Banyeres el 12 de setembre.

Per tal de donar a conéixer a la població què és el 2n Aplec de la Mariola i què passarà a Banyeres de Mariola durant aquell cap de setmana, han organitzat una presentació de lliure accés al teatre de la Casa de Cultura per al divendres 12 de setembre a les 20:30. Seguidament hi haurà un sopar de baix-braç al maset del Maseros i una festa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada