divendres, 30 de setembre del 2016

L’Aplec de la Mariola tanca el programa definitiu de la 4a edició

Identitats Migrants’ és el lema de la trobada, que se celebrarà a Ibi el 15 d’octubre i comptarà amb activitats com una taula redona, una exposició i concerts


Dijous, 29 de setembre de 2016. El 4t Aplec de la Mariola, que tindrà lloc a Ibi el pròxim 15 d’octubre, ja té tancat el programa definitiu d’activitats, que giraran al voltant del lema ‘Identitats Migrants’. Una taula redona, una exposició i una sobretaula poètica, entre altres, abordaran el tema dels moviments migratoris als pobles de les valls de la Mariola i com aquest fenomen ha condicionat l’evolució de la societat al llarg de l’últim segle. La localitat amfitriona d’aquesta edició de l’Aplec de la Mariola ha sigut protagonista en aquest temps de moviments de població molt significatius, tant d’eixida com d’arribada de persones, motiu pel qual aquest és el tema central de la trobada enguany.

La taula redona comptarà amb una xarrada del professor de Geografia Humana de la Universitat d’Alacant (UA) José Ramón Valero, qui després serà també moderador d’un col·loqui al qual s’analitzaran diversos aspectes al voltant de les migracions, des de punts de vista com són la sociologia, l’assistència social i laboral i l’experiència vivencial. A més, des del 10 d’octubre fins al 30 de novembre romandrà oberta l’exposició Migracions a Ibi i identitats col·lectives, que mostrarà els diversos moviments migratoris que s’han produït en aquesta localitat de la Foia de Castalla des de començaments del segle XX, i com han influït en el desenvolupament del municipi, tant des d’un punt de vista col·lectiu com individual.
L’Aplec comptarà a més amb una mostra d’actuacions folklòriques d’algunes de les diverses cultures que hui dia conviuen a Ibi, així com una fireta d’entitats i associacions i de productes autòctons, a més d’activitats infantils i àpats populars i de germanor. La jornada, però, començarà amb una excursió per l’entorn natural de la població, i que durà el títol de Barranc, molins i sèquies, aigua que migra. Ja a la nit tindrà lloc un dels altres plats forts del programa, els concerts dels grups Inèrcia, Killing Calacas, Ebri Knight i Herba Negra, juntament amb l’actuació dels djs The Blackfank Club.

En cada edició l'Assemblea dels Pobles de la Mariola condensa en un manifest l'esperit de la temàtica de l'Aplec. Enguany ja ha sigut presentat i es pot consultar en la web, on hom s'hi pot adherir, amb el títol homònim 'Identitats migrants'. Així, els organitzadors volen, entre altres aspectes, "encetar la reflexió" sobre "què han significat per a la identitat col·lectiva de les societats d'acollida els diferents fluxos migratoris o com han evolucionat en aquest aspecte els pobles de la Mariola en els darrers 150 anys", a més d'analitzar "què implica per a un individu la marxa de la seua terra i l'arribada a una nova llar", o "com és aquest encaix en la societat d'acollida."

Com a activitat prèvia de l’Aplec de la Mariola, aquest diumenge, 2 d’octubre, es farà l’excursió Bellesa matemàtica en la rambla de la Gavarnera, una ruta guiada pel divulgador etnobotànic Daniel Climent i el professor d’Ecologia de la UA Carlos Martín Cantarino. L’itinerari eixirà des de l’entorn del paratge municipal de Sant Pasqual, a les proximitats del parc natural de la Font Roja, i discorrerà pel llit de la rambla de la Gavarnera i els seus voltants, analitzant diversos aspectes sobre la botànica de la zona i la seua relació amb les matemàtiques. Aquesta activitat està organitzada de manera conjunta amb l’Associació El Teix de promoció del valencià a Ibi i el Col·lectiu Saginosa, una de les entitats que componen l’Assemblea dels Pobles de la Mariola i que fa d’amfitriona d’aquesta edició de l’Aplec.

L’Aplec de la Mariola és un esdeveniment anual relacionat en cada edició amb algun aspecte concret de la cultura i la identitat de les valls de la Mariola. Tot i que les activitats es desenvoluparan al llarg de tot el 15 d’octubre, la presentació oficial de l’Aplec i la lectura del manifest es faran a les 13.00 hores, en el parc de les Hortes d’Ibi. El programa complet i el manifest es poden consultar en la pàgina web www.aplecdelamariola.blogspot.com, o bé a través de les xarxes socials Facebook i Twitter.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada